Αξιοποίηση διατηρητέου κτιρίου ιδιοκτησίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Αξιοποίηση διατηρητέου κτιρίου ιδιοκτησίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Αρ. Πρωτ. 8851/18.03.08

Προς Υπουργούς:
- Πολιτισμού
- ΕΣ.Δ.Δ.Α.


Ιδιόρρυθμο φαίνεται να είναι τόσο το καθεστώς ιδιοκτησίας όσο και το καθεστώς αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του Διατηρητέου Κτιρίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) στην Θεσσαλονίκη.

Το νεοκλασσικό κτίριο, ένα από τα μοναδικά εναπομείναντα αρχοντικά κτίρια της πόλης της Θεσσαλονίκης, το οποίο πωλήθηκε το 1967 στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από το Ελληνικό Κράτος, στεγάζει σήμερα τις υπηρεσίες του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, η χρήση του διατηρητέου παραχωρήθηκε από τον Ε.Ε.Σ. στο Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς καμία οικονομική δέσμευση, προκειμένου να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές και συναφείς εκδηλώσεις. Ουσιαστικά όμως η χρήση του κτιρίου δεν πέρασε ποτέ στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς ακόμα και σήμερα οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης παρά τις δικαστικές αποφάσεις έξωσης που δικαιώνουν τον Ε.Ε.Σ.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με καταγγελίες, το εν λόγω κτίριο έχει πωληθεί από το Ε.Ε.Σ σε ιδιώτη έναντι του ποσού των 4 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αξιοποιήσει το διατηρητέο κτίριο του ΕΕΣ;

- Είναι αληθές ότι έχει προχωρήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του διατηρητέου και στη συνέχεια στην πώλησή του σε ιδιώτη έναντι 4 εκατ. ευρώ;

- Υπάρχει δυνατότητα της ακύρωσης της πώλησης του συγκεκριμένου ακινήτου -αν αυτή η συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί- και αξιοποίησης του Διατηρητέου του ΕΕΣ από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από τον Δήμο Θεσσαλονίκης;

 

Απαντήσεις Υπουργείων